mandag 5. oktober 2015

Grønnkålsalat med epler, perlebygg og egg















Oppskriften er hentet fra bladet Iform

Ingredienser
150 g perlebygg
250 g grønnkål (nettovekt etter at stilken er fjernet)
1 granateple
1 syrlig eple
1/2 agurk
1 rødløk
2 gulrøtter
2 pekan- eller valnøttkjerner
4 egg
3 ts lys eddik

Dressing
3 dl kaldpresset rapsolje
3/4 dl epleeddik
1,5 ss grov sennep
havsalt og nykvernet svartpepper

Fremgangsmåte
Skyll og kok perlebyggen, og avkjøl.
Skyll grønnkålen, forvell den i usaltet vann i ca 1 minutt, tørk og hakk.
Kok eggene i 6 minutter
Rist nøttekjernene
Pisk sammen dressingen, og vend grønnkålen i én spiseskje av den. Grønnkål kan med fordel marineres i ca. 10 minutter før den skal spises.
Løsne kjernene fra granateplet, og skjær det syrlige i fine terninger.
Del agurken på langs, og fjern kjernene med en teskje. Skjær den i skiver.
Skjær løk i halve ringer og gulrot i skiver. Vend alt i den marinerte grønnkålen sammen med perlebygg.
Strø nøttekjernene over og server

søndag 4. oktober 2015

Gresskarsuppe

Hentet fra matvett.no

















Herlig oktobersuppe. Gresskarkjøttet får en mild og søtlig smak når det kokes. Chili og ingefær setter en liten spiss på smaken, mens lime gir suppen litt syrlighet.
  • Skjær gresskarkjøttet i terninger.
  • Skrell og skjær søtpotetene i små biter.
  • Hakk løk, hvitløk og chili (fjern eventuelt frøene hvis du vil ha en mildere chilismak).
  • Fjern de ytterste harde bladene på sitrongresset og finsnitt resten.
  • Varm en god klunk olje i en mellomstor kasserolle eller gryte.
  • Fres løken til den begynner å bli myk uten at den får farge.
  • Tilsett ingefær, chili, hvitløk og sitrongress. Fres videre i et par minutter under omrøring.
  • Ha i gresskar og søtpotet og fres videre i et minutt.
  • Hell over kraft/buljong. Kok opp og la det hele småkoke til grønnsakene er helt møre, ca. 30 minutter.
  • Kjør suppen glatt og jevn med en stavmikser eller i en hurtigmikser. Sil suppen om ønskelig og tilsett kokosmelken.
  • Gi suppen et nytt oppkok og smak til med limesaft, salt og kvernet pepper.
  • Serveres med frisk koriander og godt brød.
TIPS: Gresskarfrøene kan også spises. Skyll frøene og klapp dem tørre på et kjøkkenhåndkle. Rist dem gylne i en varm stekepanne med litt olje, dryss over en klype salt.

Oppskriften er fra Lise Finckenhagen.