tirsdag 17. september 2013

Grove pitabrød

Ingredienser:
5 dl Vann
50 g Fersk gjær
2 ss Olivenolje
1 ts Salt
2 ss Linser, tørkede
3 dl Sammalt hvete grov
2 dl Havremel
7 dl Hvetemel

Fremgangsmåte:
Løs opp gjær i lunkent vann (37 °C) og tilsett olje, salt og mel.
Bland alt sammen til en smidig deig.
La den heve tildekket i 30–45 min. (til dobbel størrelse) på et lunt sted.
Del deigen i 10–15 emner, alt etter hvor store pitabrød du vil ha.
Kjevle ut hvert emne til en rund leiv, 1/2 til 1 cm tykk.
Legg leivene på et stekebrett/rist dekt med bakepapir. Stek dem i forvarmet ovn ved 250 °C i 5–7 min.
De flate leivene sveller opp under stekingen, slik at det danner seg en «lomme». Her kan du putte fyllet inni etter at brødet er stekt.

Forslag til basisvareliste


Bokser
hermetiske tomater
mais
ananas
bønner (hvite, brune)
tomatpure
Kikerter
kokosmelk

Krydder:
Maldonsalt
vanlig jozosalt
hel pepper
oregano
paprika
negro sukkerkulør
kumin
anis
nellik
tørr sennep (colemans sennepspulver)
karri
chili
kanel
estragon
rosmarin
einerbær
nellik

til baking:

natron
gelatin
maizena
maizena brun jevner
bakepulver
tørrgjær til søt og vanlig bakst
melis
hjortetakksalt
vaniljefrø (fås på meny, ica, helios, et lite glass)
70% sjokolade
kakao
4-kornsbakemel
fin og sammalt hvete
fin og sammalt rug
havremel
havregryn
spelt
sukker (hvitt øko og brunt)

Jasminris
couscous
byggryn
tørre bønner
linser
hirseflak til å tykne gryter og supper
diverse pasta, øko, spelt og vanlig
frø til baking, linfrø, sesamfrø, solsikkefrø
nøtter, mandler, rosiner, sultanas, tørket frukt som aprikos, sviske osv
müsli
grøtblanding fra Helios
honning fast og flytende
Økologisk grønnsaksbuljong på glass fra Helios

Ferskvarer og frossenvarer

Middager:
laks
sei
torsk
breiflabb
annen fisk, skalldyr ol.
lammekjøtt
kyllingfilet
svinefilet
karbonadedeig
storfekjøtt som biff, stek ol.
bacon
evt skinke
frossen spinat
frosne aspargesbønner
frosne bær
Egg (økologiske)
poteter
gulrøtter
stangselleri
persillerot
brokkoli
blomkål
løk
chili
hodekål
salat
hvitløk
kålrot
tomater
agurk
salat
sopp
paprika
purre
epler
appelsiner
pærer
Juice 1-2 liter (max havelaar!)

melkeprodukter

melk -2 l skummet og 2 l hel
matfløte
matyoghurt
kesam
lettrømme øko
parmesan
mozzarella
smør

Diverse
olivenolje
solsikkeolje
rapsolje
balsamico
hvitvinseddik
epleeddik
sennep, fransk og vanlig groc
ketchup
sylteagurk
soyasaus
østersaus
chilisaus
mangochutney
kapers
sitronsaft fra Helios
syltetøy

Pålegg
skinke, makrell, brunost, gulost, philadelphia, leverpostei og salami